Everglades – ett hem för unika djur

Everglades

Everglades nationalpark i södra Florida ligger på världsarvslistan och består av stora våtmarksområden. I området finns det unika fågelarter och många olika sorters ormar, men framförallt är Everglades känt för sina alligatorer.

Under 60-talet var den amerikanska alligatorn nästan utrotningshotad, men efter uppfödning lyckades man vända trenden. Parken är även ett hem för Floridas pantrar, som tyvärr är ett utrotningshotat däggdjur, men har på senare år ökat något i antal till följd av djurskyddsaktiviteter. Ett annat däggdjur som lever i området är Florida Mantee, en sjöko som kan bli upp till 4 meter lång och väga närmare 900 kg. Djuret simmar långsamt och vill gärna vistas nära land där vattnet är varmare. Det är inte heller ovanligt att se uttrar och tvättbjörnar i parken.

Under en tur med en Airboat får man som besökare tillfälle att komma nära nationalparkens djurliv. Det finns hundratals fågelarter men den man oftast förknippar med Florida är den rosa flamingon. Även hägrar, sparvar och fiskgjusar är vanligt förekommande. Everglades våtmarker har en rik biologisk mångfald med många insekter, groddjur och sköldpaddor. Det finns över 90 arter av fjärilar, många med vackra färger och ovanliga mönster. Ett par fjärilsarter är utrotningshotade till följd av myggbekämpning och fjärilssamlande.