Knepen för långa resor

Om du planerar på att resa till Florida kanske du bävar inför den långa restiden. Vi har tipsen som tar dig genom flygresan lätt som en plätt. 

Dygnsrytm

Många drabbas av jetlag när de reser över flera tidszoner men det är vanligare när du reser till öst. När du reser till Florida kommer du att hamna sex timmar back när du har landat. Så om du reser klockan 12.00 kommer du att landa 06.00 på morgonen. Det kan vara svårt att få till dygnet om du reser mitt på dagen. Försök därför att boka en biljett på morgonen eller kvällen, då kan du kontrollera om du borde sova på planet eller inte för att fortsätta med rätt dygnsrytm. Om du reser på morgonen ska du hålla dig vaken och om du reser på kvällen ska du försöka sova på planet.

Hörlurar

Skaffa ett par sköna bluetoothhörlurar att ta med på resan. Eftersom de är trådlösa behöver du inte bekymra dig om att de ska fastna i kläderna och dras ut när du rör på dig. Spendera lite extra slantar på ett bra märke så slipper du störa grannarna med din musik och du kan stänga ute ljudet från dina medpassagerare.

Kudde

En liten kudde tar inte stor plats i handbagaget men är till stor hjälp när du försöker sitta bekvämt i tio timmar. Få av oss har råd med första klass, istället får vi sitta i ekonomi med begränsat benutrymme och smala sitsar där man får slåss om armstödet. Har du begränsat med plats kan du köpa en uppblåsbar kudde, de är inte lika bekväma men lättare att få plats med direkt i jackfickan.

Kliv upp

Tänk på att inte sitta helt stilla i tio timmar. Skillnaden i lufttrycket och stillasittande under lång tid kan leda till blodproppar i benen. Du borde kliva upp och röra dig i gången några gånger under resan. Passa på att stå och gå lite extra när du ska gå på toaletten. Använd gärna stödstrumpor om du är gravid, överviktig, röker eller har blodproppar i släkten.

Varma kläder

Oavsett när du reser och var du reser till kommer det vara kallt så långt upp som moderna flygplan flyger. Och det är svårt att vara bekväm när du fryser. Det är dock svårt att veta den exakta temperaturen och är du känslig kan det vara smart att klä dig i lager som kan tas av och på vid behov. Reser du till varmare breddgrader är det också praktiskt att kunna ta av det övre lagret så fort du stiger av planet.

Tofflor

Skor ombord på planet är sällan en bra idé, speciellt under långa flygturer. Detta beror på att dina fötter sväller på grund av trycket. Att bara ta av dig skorna fungerar bra så du sitter ned, men när du börjar gå omkring är det bättre att ha något på fötterna. Så ett par tofflor kan vara perfekt att ha på sig planet landar.